Při slově tuk se nám mnohdy vybaví synonymum slova špatné, nezdravé a nežádoucí. Přitom jsou tuky esenciální živinou, bez které by naše tělo ani zdraví zkrátka fungovat nemohlo. Jak to s touto démonizovanou makroživinou ve skutečnosti je, proč jsou tuky tak důležité a odkud bychom je měli čerpat?
Tuky patří spolu s bílkovinami mezi esenciální živiny. Ty si tělo neumí syntetizovat samo a bezpodmínečně je potřebuje přijímat prostřednictvím potravy. Jejich zastoupení ve vyváženém jídelníčku je nejenom žádoucí, ale hlavně nepostradatelné a nenahraditelné.
Jakou funkci zastávají tuky ve výživě?
Tuky jsou klíčovou živinou
pro správnou syntézu hormonů a mají tedy na starosti optimální chod hormonálního systému. Hormonální rovnováha je jedním ze základních předpokladů úspěšně nastaveného zdravého životního stylu. Tato skutečnost signalizuje, že se bez nich zkrátka neobejdeme. Snaha o jejich eliminaci či přílišné omezení může být hazardem se zdravím, což pro ženy vzhledem ke křehkosti hormonálního systému platí dvojnásob.
Kromě výše zmíněného se tuky starají o
správné vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích, mezi které patří vitamíny A, D, E a K. Bez adekvátního zastoupení tuků v jídelníčku naše tělo tyto vitaminy není schopné zpracovat, v čehož konečném důsledku se tedy omezujeme o velmi
důležité živiny.

Fakt, na kterém se v rámci výčtu benefitů bezpochyby všichni shodnou, je, že tuky v neposlední řadě plní magickou
roli nositele chuti a vůně. Stravovací režim bez plnohodnotného zastoupení tuku by byl nejenom nezdravý a nežádoucí, ale mnohdy také chuťově neatraktivní.
Tuky a dieta
Jedna z největších chyb, které se spousta lidí dopouští při vidině
zbavit se přebytečných kilogramů, je vyřazení tuků z jídelníčku. Éra nízkotučných diet byla bezpochyby jedním z největších výživových přešlapů, které kdy spatřily světlo světa. Pravdou je, že tuky jsou vzhledem ke své energetické náročnosti (9,4 kcal na 1 g) živinou, jejíž
množství se nevyplácí přehánět ani jedním směrem. To ovšem nemění nic na tom, že kompletní eliminace tuků nepovede k dlouhodobé udržitelnosti a už vůbec ne ke zdravému a funkčnímu tělu.
Kromě vlivu na optimální fungování organismu v sobě konzumace tuků skrývá další benefity, které oceníme i při snaze o redukci či formování postavy. Tuk, který se drží na naší postavě, nemá s tukem přijatým prostřednictvím potravy nic společného. Dnes už totiž naštěstí bezpečně víme, že k tomu, abychom mohli tuk „shodit“, ho musíme i přijímat.
Správné tuky prospívají nejenom našemu zdraví, výkonu a spokojenosti, ale také naší postavě.
Zdroj: Bruce Mars/Unsplash
Odkud tuky čerpat?
Nasycené tuky, které se dlouhá léta spojovaly s negativními dopady na zdraví, bychom sice neměli konzumovat ve velké míře, ale na druhou stranu se jim nemusíme vyhýbat obloukem. Za předpokladu, že je čerpáme z kvalitních zdrojů, jsou pro nás také klíčové. Najdeme je nejenom v živočišných produktech (například tučné maso a mléčné výrobky), ale také v rostlinných tucích, jako je třeba kokosový nebo kakaový olej.
Primárním zdrojem tuků by pro nás měly být
nenasycené mastné kyseliny, mezi které spadají mimo jiné i známé
omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Mezi zdroje nenasycených tuků patří například ryby,
ořechy a rostlinné oleje (jako třeba slunečnicový, řepkový).

Tuky, které bychom měli na rozdíl od předchozích zástupců
eliminovat, jsou
trans mastné kyseliny, které prokazatelně škodí zdraví. Vznikají nešetrnou úpravou nenasycených tuků a vyskytují se převážně v průmyslově zpracovaných potravinách, fast foodu, sušenkách a cukrovinkách nebo pečivu.