Adekvátní zastoupení těchto mastných kyselin v jídelníčku
je prevencí proti mnoha onemocněním a zdravotním problémům. Naše tělo si je neumí „vyrobit“ samo, a proto je musíme přijímat prostřednictvím potravy. To, že jsou omega-3 mastné kyseliny důležité, dnes už ví skoro každý. Málokdo ale tuší, kde všude se kromě rybího tuku nachází.
1. Ryby
Nejvyužívanějším a pravděpodobně nejdostupnějším zdrojem příjmu omega-3 mastných kyselin jsou
mořské ryby. Koncentrovaný obsah těchto živin najdeme konkrétně například v
makrele, lososovi, tresčích játrech, ústřicích, sardinkách, ančovičkách nebo v kaviáru.

Pokud nekonzumujete mořské ryby na pravidelné bázi alespoň dvakrát týdně, je na místě zvážit
suplementaci s obsahem omega-3 mastných kyselin. Jejich účinky fungují nejlépe v momentě, kdy je používáme dlouhodobě. Při výběru těchto potravinových doplňků však dejte pozor na původ rybího oleje.
2. Lněná semínka
Lněná semínka jsou nenápadnou, ale zato extrémně přínosnou potravinou, kterou bychom měli do svého jídelníčku bezpochyby zařadit. Jsou nejbohatším
zdrojem kyseliny alfa-linolenové (ALA).

Tato hnědá semínka lze využít
celá či nadrcená, případně jimi lze obohatit jídelníček v podobě
oleje. Ten je výborný na dochucení salátů nebo do studené kuchyně. Pozor, nesmí se ovšem zahřívat, aby se cenné omega-3 mastné kyseliny neznehodnotily, a proto ho do jídel přidávejte vždy až nakonec po předchozí tepelné úpravě.
3. Chia semínka
Nejenom, že chia semínka mají blahodárný efekt po stránce vitaminů, minerálních látek a antioxidantů, ale jsou také perfektním zdrojem omega-3 nenasycených kyselin. Díky tomu mají stejně jako ostatní zmíněné zdroje
pozitivní vliv na zdraví srdce, cév a nervů.

Široká škála využitelnosti chia semínek také svádí k experimentování v kuchyni – využít je totiž můžete jak v pevných jídlech, tak v nápojích, a to ve slaných i sladkých variacích. Výborně využitelné jsou také ve vodě, jejíž prostřednictvím společně s doplněním omega-3 mastných kyselin zároveň přispějete k pravidelnosti svého pitného režimu.