To, že jsou základním stavebním kamenem našeho těla, svědčí o jejich důležitosti, a je tak zcela na místě vědět, proč jsou pro nás tak podstatné, jakou funkci v našem těle zastávají a z jakých zdrojů je můžeme kvalitně čerpat.
Bílkoviny, jinými slovy proteiny, hrají ve výživě zásadní roli, o které svědčí i fakt, že samotné slovo protein má původ v řeckém
proteios, tedy prvořadý. Pro správnou funkci našeho organismu jsou zcela nepostradatelné a nenahraditelné. Spolu s tuky spadají do kategorie esenciálních makroživin.
K čemu potřebujeme bílkoviny?
To, že mají bílkoviny stavební funkci, už určitě jistě víme všichni. Obstarávají
obnovu a výstavbu tělesných tkání, budování a udržování aktivní svalové hmoty. V neposlední řadě zajišťují nejenom vyváženost tělesné kompozice po vizuální stránce, ale hlavně zdravý chod těla, který se skrývá v pozadí všech navenek viditelných aspektů.
Kromě výše zmíněného jsou současně také stejně jako ostatní makroživiny (tedy tuky a sacharidy)
zdrojem energie, zabezpečují transportní funkci a jsou součástí desítek biochemických procesů, které v našem těle neustále probíhají. Aby toho nebylo málo, spolu s tím jsou klíčové i
pro správnou funkci imunitního systému a zdraví svalů, kloubů a kostí. Podtrženo, sečteno: ne nadarmo se v kontextu zdravého životního stylu tolik vyzdvihují. Jejich přítomnost v jídelníčku je opravdu nevyhnutelná.
Aniž bychom zabíhali do temných zákoutí biochemie, je minimálně pro základní pochopení vhodné zmínit, že se bílkoviny v našem těle
rozkládají na aminokyseliny. Právě ony jsou těmi magickými prostředníky, které tělo využívá k nejrůznějším procesům. Každá aminokyselina má jinou funkci a jiný účel, a proto je naším cílem plně využívat všechny. Některé z nich si naše těla nedokážou syntetizovat vlastní cestou, a ty z toho důvodu označujeme jako
esenciální. Tyto aminokyseliny musíme přijímat prostřednictvím stravy. Mezi zdroje s příznivým aminospektrem se řadí živočišné zdroje bílkovin, ale najdeme je i v rostlinné říši. Pokud je naše výživa pestrá a variabilní, nemusíme se jejich nedostatku bát.

Neopomenutelným a jistě pozitivním efektem dostatečného příjmu bílkovin je také jejich
vysoký sytící efekt. Díky své schopnosti lépe nasytit optimalizují pocit hladu a pomáhají tak předcházet chutím a přejídání.
Odkud bílkoviny čerpat?
Pod skupinou bílkovin si většina lidí často představí pouze maso a živočišné produkty, ale pravdou je, že tyto esenciální živiny můžeme čerpat ze široké škály potravin. Pestrost těchto zdrojů je velmi žádoucí a stejně jako v jiných otázkách výživy i zde platí, že
bychom se neměli při výběru omezovat. Každý zdroj oplývá jinými benefity.
Mezi živočišné zdroje patří kromě již zmíněného
masa a ryb například
mořské plody, vejce, jogurty, sýry, tvarohy, většina mléčných výrobků obecně nebo proteinové prášky živočišného původu. Ke zdrojům rostlinných bílkovin se řadí například
sója, luštěniny, ořechy a semínka, některé obiloviny nebo proteinové prášky rostlinného původu.
Bílkoviny v praxi – přísun den co den
Po tom, co jsme bílkoviny vychválili do nebes a víme, proč se bez nich neobejdeme a v jakých potravinách je najdeme, přichází ten nejdůležitější krok: zakomponovat je do jídelníčku. Většina lidí totiž jejich příjem podhodnocuje. Pro aktivní jedince a sportovce je přitom jejich správný přísun dvakrát tak důležitý. Aby mělo tělo optimální podmínky pro efektivní výkon, regeneraci i udržování aktivní svalové hmoty, potřebuje je prostřednictvím jídla těžit konstantně.
Bílkoviny by měly být v ideálním případě zastoupeny
v každém jídle našeho dne. Ujistěte se, aby minimálně hlavní jídla obsahovala zdroj, ze kterého můžete jejich benefity načerpat. V rámci
předtréninkového a potréninkového jídla by pak měly být téměř povinností, a proto se nebojte sáhnout mimo jiné třeba také
po kvalitním proteinovém nápoji, který jejich příjem po praktické stránce usnadní.