Pojďme se společně podívat na několik způsobů, jakými můžete předejít hladu dřív, než vás zaskočí v tu nejméně vhodnou chvíli.
1. Odpovídající energetický příjem
Základem nastolení rovnováhy mezi signály hladu a sytosti je zajistit adekvátní energetický příjem, který
odpovídá našemu životnímu stylu, cílům i individuálním potřebám. Spousta lidí má při zaměření na zdravou výživu tendenci svůj příjem podhodnocovat, což vede k restrikci nebo deficitu nejenom kalorií, ale i
důležitých živin. Pravidlo „méně je více“ ve výživě v tomto ohledu neplatí a strategickým řešením tak často bývá navýšit svůj energetický příjem už od základů, aby se potenciálně přicházející chutě ani neměly důvod ozývat.
2. Dostatek bílkovin
Bílkoviny mají
vysoký sytící efekt – jejich zastoupení v jídelníčku je proto zcela klíčové k vyššímu pocitu nasycení. Ze stejného důvodu může jejich zvýšený, avšak stále rozumný příjem zabránit tendenci přejídání a potřebám sahat po nutričně nevhodných potravinách s prázdnou energií.
3. Vláknina a zdravé tuky v jídelníčku
Pokud jsou tu kromě bílkovin ještě jiné složky výživy, které mají potenciál navodit vyšší pocit sytosti, pak je to opěvovaná vláknina a tuky. Vláknina je charakteristická tím, že zpomaluje
vstřebávání ostatních živin a násobí tak subjektivní pocit sytosti. Tuky se zase vyznačují delší dobou trávení.
4. Pitný režim
Ne nadarmo se říká, že hlad bývá jen převlečená žízeň. Nedostatečný
pitný režim je často skutečně tím primárním důvodem, proč přicházejí neopodstatněné chutě. Zvýšený příjem tekutin reguluje nejenom metabolické procesy v těle, ale vede také
k lepšímu vnímání skutečného pocitu hladu a rozlišování toho, co už je za jeho hranicí.
5. Nevědomé jedení
Jestliže pravidelně jíte ve spěchu, stresu a s myšlenkami na všechno, jen ne na to, co máte na svém talíři, potom si taková forma stravování může vybrat svou daň. Tělo ani hlava kolikrát nemají šanci postřehnout, co už jste snědli a co ne, což je v konečném důsledku cestou ke zvýšeným chutím během dne. Zaměřit se na
vědomé jedení a konzumovat své jídlo v klidu je proto důležitým krokem v boji proti přejídání se.