Na hlavní obsah

Produkty v porovnávači

Jak zhubnout s trenažéry

Mezi trenažéry, které vám opravdu pomohou zhubnout, patří především běžecký pás, rotoped, eliptical nebo veslovací stroj. Jejich velkou výhodou je možnost hubnutí pohybem doma – stačí, když si ve fitcentru osvojíte základní dovednosti. Fitko je dobré i pro výběr trenažéru, který vás bude bavit. Jedině tak máte totiž šanci u cvičení vytrvat. Trenažér si pak za rozumný peníz pořiďte domů a už jen hubněte a přitom šetřete čas i peníze. Tipem je například skladný běžecký pás Lavister se snímači tepové frekvence a programem FAT, který vám orientačně vypočítá hodnotu BMI.


Pro zhubnutí je nejlepší ranní cvičení

Máte-li možnost, zorganizujte si cvičení na trenažéru v ranních hodinách, a to na lačno, kdy je v těle nízká hladina krevního cukru. Organismus tak rychleji sáhne do tukových zásob. Výhodou ranního cvičení je i více energie, kterou už většina lidí po návratu z práce postrádá. Případně si naplánujte trénink alespoň 2 až 3 hodiny po jídle, 3× až 4× týdně. Se cvičením na trenažéru začněte zvolna, rozhodně se nepřepínejte. Nezvyklý pohyb by mohla odnést vaše záda, kolena či kyčle. Je důležité, abyste se do kondice dostávali pomalu. V tomto případě méně znamená více – přidat můžete vždy, ale regenerace namožených partií může trvat i celé měsíce.


Efektivní je alespoň půlhodinový trénink

Ležérnější startovací cvičení na trenažéru by mělo trvat zhruba měsíc. Poté si už vaše tělo řekne o vyšší dávky, pravidelnost a intenzitu. Obecně platí, že chcete-li zlepšit fyzickou kondici a zhubnout, měli byste na trenažéru cvičit minimálně 30–40 minut ve správné tréninkové zóně, aby tělo vydávanou energii nečerpalo ze svalové hmoty, ale z tukových zásob (což po něm ostatně žádáte).


Hlídejte si na trenažéru tepovou frekvenci

Z tohoto důvodu je nutné hlídat si na trenažéru tepovou frekvenci (ukazatel intenzity tréninku). Při běžném cvičení se držte v aerobním režimu, to znamená v nižších tepových frekvencích okolo 55 až 70 % maximální tepové frekvence. Tu orientačně zjistíte odečtením svého věku od čísla 220 (např. pro 35letého člověka je to 220 – 35 = 185 tepů za minutu). Chcete-li dosáhnout požadovaných výsledků, tedy výrazného zhubnutí, bez měření srdečního tepu se neobejdete.


Přijměte opatření proti stereotypnímu cvičení

Kromě přílišného zatížení by vás po nějaké době mohla odradit i monotónnost cvičení. Zakročte proti tomu zavčasu! Cvičte například během televizních zpráv nebo oblíbeného seriálu, pouštějte si hudbu nebo využijte moderní trenažéry inCondi, které vás virtuálně přenesou na nejrůznější místa na světě. 

Dobrou motivací je i zaznamenávání výsledků, dnes už většinou s pomocí počítače. Nové běžecké pásy i další trenažéry jsou vybaveny jak měřiči tepové frekvence, tak propojením s počítačem. Jejich HRC program umožňuje přizpůsobení tepové frekvence vašemu aktuálnímu stavu. Při tréninku se obvykle propojíte se strojem pomocí hrudního pásu, který měří vaši tepovou frekvenci a reaguje na ni. Při výběru běžeckého pásu dbejte i na to, aby byl dostatečně odpružený (sledujte parametr shock absorbing systém), protože díky tomu (a také oproti běhání venku) šetříte klouby. Zejména v paneláku je nezbytný také výkonný, avšak tichý motor trenažéru.


Upravte si jídelníček

Nutným předpokladem redukce nadbytečných kilogramů je také úprava jídelníčku. Základní zásady jsou všeobecně známé – menší porce vícekrát denně, hodně ovoce a zeleniny, omezit tuky, bílou mouku, sůl a cukr. Po tréninku byste měli přijmout sacharidy, bílkoviny, vlákninu i tuk, například v podobě rizota. Ale protože každý člověk je jedinečný a potřebuje jinou nabídku jídla a pití, je na místě obrátit se na výživového poradce. Případně vyzkoušejte přes internet některou z možností sestavení jídelníčku zdarma. Získáte ho e-mailem včetně gramáže surovin a jednotlivých receptů. Vzorové jídelníčky, například od experta Petra Havlíčka, zveřejňují i různé online magazíny. Výborná je také kniha Nevíte, co jíte“ od Ivana Macha a Petra Fořta. Uvádí argumenty pro i proti a nikomu nic nevnucuje.

Akce a slevy na email
Akční newsletter