Dětský jídelníček by měl být
pestrý a rozmanitý. Nechte děti poznávat rozličné chutě a dbejte na to, aby byly ve stravě vašich potomků zastoupeny všechny skupiny potravin –
ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, ořechy (od 2 let) a semena, luštěniny, mléčné výrobky (hlavně kysané), vajíčka, ryby a maso.
Pokud je to možné, zvolte vždy raději
lokální a sezonní suroviny než ty z dovozu. Upřednostňujte
kvalitní rostlinné tuky a oleje (olivový, dýňový, kokosový) před živočišnými tuky. Z obilovin do jídelníčku zařaďte například i pohanku, jáhly nebo ječmen. Jsou to tradiční, i když trochu zapomenuté obiloviny, velmi výživné a dokážou zpestřit (nejen) dětský jídelníček.
Nepřehánějte to se solením (do 1 roku se nedoporučuje solit vůbec). Na dochucování jídel používejte raději
bylinky – ať už čerstvé, nebo sušené, česnek, případně strouhaný sýr pecorino.
Tipy na zdravé obědy
1. Placky
Placky jsou vděčným obědem pro děti. Mohou je jíst rukami, což je určitě potěší. Rodiče zase potěší fakt, že je možné do nich
propašovat suroviny, které by děti za jiných okolností nesnědly. Základ tvoří vždy vajíčko, strouhaná zelenina (kedlubna, mrkev, dýně, cuketa, řepa, brokolice, kysané zelí – případně jejich kombinace), trocha mouky nebo ovesných vloček. Ochutit je můžete majoránkou, oreganem nebo jinou bylinkou, přidat strouhaný sýr, česnek nebo lněná semínka.
TIP – DÝŇOVÉ PLACKY:
- půlka strouhané máslové dýně,
- 100 g strouhaného tvrdého sýra,
- 2 vajíčka,
- 1 stroužek protlačeného česneku,
- 2 PL ovesných vloček pomletých najemno,
- 1 ČL oregana a špetka soli.
Vše smícháme dohromady a tvarujeme malé placky, které poskládáme na plech. Pečeme na 200 °C 15 minut z každé strany.
2. Těstoviny
Většina dětí zbožňuje těstoviny. Mohou být výživným obědem, pokud se správně připraví. Ideální je
kombinace se zeleninou. Je třeba vyhnout se těžkým omáčkám, hlavně na smetanovém základě. Střídejte klasické pšeničné těstoviny s
pohankovými, čočkovými, řepovými nebo špenátovými.
TIP – ŘEPOVÉ HALUŠKY:
- uvařená a nastrouhaná řepa,
- 1 vajíčko,
- 1 PL hladké špaldové mouky a špetka soli.
Vše smícháme dohromady a děláme halušky, které házíme do vroucí vody. Vaříme, dokud nevyplavou na povrch. Podáváme s cottage sýrem nebo měkkým kozím sýrem, rozpuštěným máslem, případně s uvařenou a rozmixovanou řepou a strouhaným sýrem pecorino.
3. Sladký oběd
Sladký oběd je dětským snem.
Nemusí být kalorickou bombou ani výživovou katastrofou. Pokud svým dětem čas od času dopřejete sladký oběd ve formě palačinek s tvarohem nebo ricottou a ovocem, případně tvarohovo-jáhlové kuličky plněné ovocem, budou vás milovat. Vhodné jsou i batátové halušky, které jednoduše připravíte z uvařených sladkých brambor, špaldové mouky a skořice.
TIP – JÁHLOVÉ KULIČKY:
- hrnek uvařených jáhel,
- 1 vajíčko,
- 1 balení ricotty,
- 1 PL špaldové krupice,
- ½ ČL vanilky.
Smícháme vše dohromady a tvarujeme kuličky, které vkládáme do vroucí vody. Vaříme, dokud nevyplavou na povrch. Podáváme s dušeným jablkem a hruškou, posypané skořicí a polité rozpuštěným máslem.