Doporučení ke konzumaci ořechů jste už určitě slyšeli ze všech stran. Každý druh ořechů se vyznačuje specifickými charakteristikami, odlišným obsahem makroživin i mikroživin, a všechny z nich našemu tělu přinesou jiný užitek.
Stejně jako u každé jiné potraviny však záleží na množství a na zlatém pravidlu střídmé konzumace. Ani tou sebezdravější potravinou se nesmíme přejídat. Proto dejte pozor na to, aby ořechy netvořily jediný zdroj tuků ve vašem jídelníčku a abyste je nejedli v neomezeném množství zcela bez rozmyslu.
Mandle s vysokým obsahem vlákniny
Mandle bývají mezi prvními druhy, které se většině lidí při slovu „ořechy“ vybaví. Pro svou dostupnost a mírně nasládlou chuť bývají oblíbené i u dětí. Jejich zařazení do stravovacího režimu je skvělou volbou u všech věkových skupin, protože v porovnání s ostatními druhy ořechů obsahují nejvyšší podíl vlákniny. Díky tomu mají
pozitivní vliv na zdraví střev a podporují bezproblémové trávení.
Kromě vlákniny se mandle vyznačují vysokým obsahem
vitaminu E, riboflavinu a niacinu. Zastoupení těchto prospěšných látek vede k lepší regulaci cholesterolu a krevního cukru. Abyste z jejich konzumace po nutriční stránce vytěžili maximum, dopřejte si je i se slupkou, kterou jsou pokryty.
Zdroj: Juan José Valencia Antía/Unsplash
FAKT:
Věděli jste, že není mandle jako mandle? Existuje více než 30 druhů. Ty, které konzumujeme samostatně a používáme v kuchyni, jsou sladké. Existují ale i hořké odrůdy. Ty se používají například pro výrobu mandlového oleje.
Vlašské ořechy bohaté na antioxidanty
Vlašské ořechy, kterým se dostává vysoké popularity i v našem podnebném pásmu, jsou králem všech ořechů, co se týče obsahu
omega-3 nenasycených mastných kyselin. Pokud tedy do svého jídelníčku nezařazujete v dostatečné frekvenci ryby, dejte těmto ořechům šanci. Kromě toho jsou to právě vlašáky, které mají ze všech druhů ořechů nejvyšší obsah blahodárných antioxidantů.
Díky antioxidantům, které naše tělo chrání
před buněčným poškozením, srdečními onemocněními, vznikem rakoviny nebo před
předčasným stárnutím, jsou vlašské ořechy vhodnou volbou pro celou rodinu. Dopřejte je pro zklidnění nervů sobě, pro vývoj mozku a inteligence svým dětem a pro snížení rizika onemocnění srdce a Alzheimerovy choroby i starším osobám.
FAKT:
Všimli jste si, že tvar vlašských ořechů nápadně připomíná tvar mozku se dvěma hemisférami? Podobnost není náhodná, příroda je totiž ve svém naznačování velmi mocná. Vlašské ořechy mají skutečně pozitivní vliv na zdraví mozku.
Lískové ořechy zdrojem minerálů
Lískové ořechy mají sice stejně jako ostatní příbuzní vysoký obsah tuku, ale vzhledem k tomu, že obsahují převážně mononenasycené mastné kyseliny, budou pro naše tělo přínosem. Pyšní se vysokým množstvím
vitaminu E, vápníku, hořčíku, manganu, fosforu a kyseliny listové.
Mimo jiné jsou lískové ořechy vychvalovány pro svůj
pozitivní vliv na nervovou soustavu. Skutečnost, kterou v dnešní uspěchané době uvítá každý, je, že napomáhají k lepšímu zvládání stresu a zlepšení paměti. Jejich pravidelná konzumace může být dokonce prevencí před stařeckou demencí.
FAKT:
Pokud chcete živiny v ořeších a semínkách probudit namáčením, nezapomeňte, že to u lískových ořechů obvykle dlouho trvá. Je to kvůli tomu, že se nejdříve musejí zbavit enzymových inhibitorů. Namáčení by mělo trvat zhruba sedm hodin.