Bohatá na beta karoteny
Mrkev je známá hlavně obsahem beta karotenů, přičemž platí, že
čím má tmavší barvu, tím více beta karotenu obsahuje. Ten je lépe stravitelný po tepelné úpravě a jeho vstřebatelnosti napomáhají i tuky. Z beta karotenu si naše tělo vyrábí vitamin A v množství, jaké aktuálně potřebuje. Jeho dostatek je potřebný hlavně
pro dobrý zrak (
proto se říká, že mrkev je dobrá na oči), pěknou a zdravou pokožku a pleť. Kromě beta karotenu je mrkev zdrojem
vitaminu C, vitaminů B komplexu, draslíku, vápníku, hořčíku, železa a dalších karotenoidů (lutein a lykopen). Vláknina obsažená v mrkvi zase
napomáhá dobrému trávení a zlepšuje peristaltiku střev. Ideální je kupovat mrkev i s natí, která by neměla být zvadlá.
Cenný nejen pro železo
Celer je kořenová zelenina, kterou kvůli jeho specifické a unikátní chuti nemá v oblibě každý. Tu způsobují v něm obsažené
éterické oleje, které rostlinu chrání před bakteriemi a plísněmi. Zároveň jim však může vděčit za většinu prospěšných vlastností. Obsahuje provitamin A, vitaminy B komplexu, vitamin E a vitamin K, který naše tělo potřebuje
pro správnou srážlivost krve. Z minerálních látek je bohatý především na draslík, hořčík a železo. Právě kvůli obsahu železa se doporučuje
při chudokrevnosti nebo ženám během šestinedělí a při silné menstruaci. Za zmínku stojí i obsah pektinu, který kromě jiného snižuje hladinu cholesterolu. Celer má diuretické účinky,
pomáhá správnému fungování ledvin a při zmenšování otoků nebo regulování hladiny kyseliny močové. Proto se doporučuje u dny, ale i při artritidě, migrénách a psoriáze.
Antioxidant s vysokým obsahem vitaminu C
Petržel pozitivně ovlivňuje trávení, pomáhá proti nadýmání a
neutralizuje zápach z úst. Má také status
antioxidantu a pyšní se vysokým obsahem vitaminu C. Pomáhá z těla odvádět přebytečnou vodu a působí tak proti otokům, pomáhá při onemocněních ledvin a močového měchýře. Je také vynikajícím
zdrojem draslíku. Ženám se doporučuje při menstruačních bolestech. Při koupi petržele upřednostněte hladké, pevné a středně velké kousky. Vyhýbejte se příliš velkým, dřevnatým nebo měkkým kouskům, které nebudou chutnat svěže.
Nabitá vlákninou
Červená řepa má antioxidační účinky, snižuje krevní tlak,
působí protizánětlivě a močopudně. Obsahuje poměrně velké množství minerálů, například draslík, vápník a hořčík. Je proto vhodná u dny, kdy tělo trpí zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Je také bohatá na železo, a proto je
doporučovaná lidem, které trápí anémie. Je potřeba zmínit i betanin, barvivo odpovědné za výraznou barvu řepy, které snižuje úroveň homocysteinu. Jeho vysoká hladina škodí cévám a srdci a podporuje i
vznik obezity. Toto rostlinné barvivo tedy
zlepšuje pružnost a pevnost cév a žil.
Řepa je
s minimálním obsahem tuku a nízkou kalorickou hodnotou také přítelkyní štíhlé linie. Obsahuje
významné množství vlákniny, která pomáhá
při hubnutí, snižuje hladinu cholesterolu a usnadňuje práci střevům. Řepová šťáva je životabudič, který kromě jiného
podpoří tvorbu žaludečních šťáv. Vhodné je ředit ji vodou a nepít ji najednou ve velkých množstvích (
více než 100 ml neředěné šťávy), aby se předešlo trávicím problémům. Řepu je možné konzumovat i syrovou ochucenou olejem a citronem, ale
vařená je lépe stravitelná.