Co budete potřebovat:
- ½ hrnku ovesné mouky,
- ½ hrnku špaldové mouky,
- 1 PL jedlé sody bikarbony,
- 1 ČL kypřicího prášku do pečiva,
- ¼ ČL soli,
- 1 ČL mleté skořice,
- ¼ ČL mletého muškátového oříšku,
- 1/8 ČL mletých hřebíčků (volitelné),
- ½ hrnku březového nebo kokosového cukru,
- ½ hrnku nerafinovaného třtinového cukru,
- 2 větší vejce,
- ½ hrnku panenského řepkového oleje,
- 1 ČL vanilkového extraktu,
- 180 g nastrouhané mrkve,
- ½ hrnku nasekaných vlašských ořechů,
- ½ strouhaného kokosu.

Zdroj: Pixabay
Věděli jste, že?
Nedostatek vitaminu A může vést k šerosleposti, onemocněním kůže, anemii nebo snížené imunitě a náchylnosti na infekce. Jedna středně velká mrkev nám dodá až 210 % doporučované denní dávky vitaminu A, i proto by rozhodně neměla chybět v našem jídelníčku.
Postup na přípravu:
- V první větší míse si smícháme mouku, sodu bikarbonu, kypřicí prášek do pečiva, sůl, skořici, muškátový oříšek a mleté hřebíčky.
- Do druhé větší mísy dáme vejce, cukr a vyšleháme elektrickým šlehačem na středním výkonu do jemné pěny, šleháme cca 3 minuty. Na nízkém stupni šlehání pomalu přidáváme olej a šleháme, dokud se celý nevmíchá. Pak přidáme ještě vanilkový extrakt, zašleháme a mixér odložíme. Přisypeme mrkev a smícháme vařečkou.
- Následně přisypeme moučnou směs z první místy a jemně zamícháme, aby se neztratila vzdušná konzistence. Nakonec přidáme ořechy, kokos a zlehka promícháme.
- Postupně plníme připravené formičky na muffiny tak, že těsto dáme do ¾ výšky formičky. Pečeme cca 15–20 minut při teplotě 180 °C.
Upečené muffiny vyndáme na studený rošt, necháme úplně vychladnout a až potom vyndáváme z formiček. Tento snack nám skladovaný v lednici nebo při pokojové teplotě v dóze vydrží chutný zhruba čtyři dny.
Tip:
Mrkev patří k druhům zeleniny, které chutnají dobře syrové i tepelně upravené. Větší zdravotní přínos nám však přinese mrkev vařená, dušená nebo pečená, jelikož díky tepelné úpravě dochází k narušení její struktury, a tím k uvolňování betakarotenu. Ze syrové mrkve dokáže naše tělo využít přibližně čtvrtinu betakarotenu, z tepelně upravované více než polovinu.
Dobrou chuť!